Benjamin Prins

Benjamin Liepman Prins

Arnhem 1860 – 1934 Amsterdam

Benjamin Prins maakte vooral genrewerken, portretten en stillevens.

jeugd
Hij was de derde van zes kinderen van de Orthodox Joodse tapijtkoopman Eliezer Liepman Philip Prins (1835–1915) en zijn vrouw Henrietta Prins-Jacobson (1836–1885).

opleiding
Al op jonge leeftijd toonde hij bijzonder talent voor tekenen. Hij kreeg zijn opleiding van 1877 tot 1882 aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam, bij August Allebe.

Van 1882 tot 1884 studeerde hij aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, onder Karel Verlat.

Daarna werkte en studeerde hij tot 1888 in Parijs.

Amsterdam
Prins vestigde zich in Amsterdam, waar hij een atelier opende. Hij was bevriend met Max Liebermann.

huwelijk
In 1885 verhuisde zijn familie naar Frankfurt am Main alwaar hij Rosa Benari ontmoette. Rosa Benari was de dochter van de Duitse kunstschilder Moritz Daniel Oppenheim, met wie hij later trouwde en twee kinderen kreeg.

Henri Polaklaan 25, Amsterdam
Toen Joseph Henri Teixeira de Mattos in 1893 naar Londen vertrok, verhuurde hij zijn prachtige huis met atelier op de Henri Polaklaan 25 aan Benjamin Prins.

thema’s
Prins stond vooral bekend als genreschilder en portrettist. Zijn werk wortelde sterk in het realisme. Hij zocht zijn thema’s vaak binnen de Joodse gemeenschap, van waaruit hij ook de meeste opdrachten kreeg.

Vaak werkte hij ook in Noord-Brabant, te Geldrop. Zijn genrewerken kenmerken zich door een stille huiselijkheid, soms met een vleugje humor.

Ook schilderde hij regelmatig Bijbelse taferelen. In zijn afbeelding van personen probeert hij duidelijk een psychologische diepgang te vinden, passend bij het orthodoxe milieu waarin hij vaak verkeerde. Op latere leeftijd maakte hij een groot aantal stillevens.

roem
Aan het begin van de twintigste eeuw was Prins een gekend kunstenaar. Hij exposeerde in Londen, Milaan, Vilnius, Antwerpen en Rotterdam. In 1904 kocht Koningin Wilhelmina zijn schilderij ‘Oude Zeeman’.

lidmaatschappen
Prins was lid van Kunstenaarsvereniging Sint Lucas en jarenlang voorzitter van Arti et Amicitiae te Amsterdam.

overlijden
Hij overleed in 1934 op 74-jarige leeftijd.

Een aantal van zijn werken zijn in het bezit van het Joods Historisch Museum.

bron: wikipedia
literatuur: Joodse Huizen nr.2 ,uitgeverij Amphora Books, isbn 9789491363641

Deceased before WW2Arti et AmicitiaeArtists in ParisAugust AllebéKunstenaars in AmsterdamSaint Lucas