Hendrik Cornelis Kranenburg

Hendrik Cornelis Kranenburg

Amsterdam 1917 – 1997 Bergen op Zoom.

opleiding
Kranenburg studeerde tussen 1938 en 1942 aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam onder leiding van H. J. Jurres en W.H. van der Berg.

Hij maakte schilderijen aquarellen, etsen en litho’s van stadsgezichten, landschappen en portretten. Ook maakte hij muurschilderingen, was een begenadigd beeldhouwer en speelde uitstekend piano.

Arti en Amicitiae
Hij verwierf een prijs voor portretschilderen en een toelage uit het Davidsfonds van Arti en Amicitiae te Amsterdam.

woon en werkplaatsen
De kunstschilder Hendrik Cornelis Kranenburgheeft gewoond en gewerkt in Amsterdam, Laren sinds 1943 en vanaf 1962 in Berg op Zoom.

pallet
Zijn rijke kleuren pallet was zeer uitgesproken en de verf werd met vlotte penseelstreken direct op het doek aangebracht. Zijn landschappen tonen weidse luchten met krachtige wolken partijen.

signatuur
Zijn vroege werk is te herkennen aan een omlijning van de afgebeelde contouren en aan een signatuur in een schuin lettertype. Het latere werk kenmerkt zich door een rechtere signatuur en de afwezigheid van omlijnde contouren.

olieverfschilderijen
Hij is het meest bekend geworden om zijn olieverfschilderijen. De verf werd dik op het doek gezet met grove penstreken, hetgeen dikwijls een meer dan een eendimensionale indruk maakte. Zijn stijl had veel weg van de door hem zeer bewonderde schilder W.G.F. Jansen.

de Haagse school
Hij schilderde in een vlotte impressionistische stijl in de trant van de Haagse School. De grootse wolkpartijen boven het landschap of het stadgezicht zijn een lust voor het oog en verraadt ook de invloed van de Haagse school. Hij was een bezeten schilder die een grote productie had.

H.C. Kranenburg overleed op 31 januari 1997.
Hij werd tachtig jaar oud

 

bron: Scheen

Deceased after WWIIArti et AmicitiaeKunstenaars in Amsterdam