Piet Klaasse

Piet Klaasse

Sloten 1918 – 2001 Eemnes

Piet Klaasse was een Nederlandse illustrator, aquarellist, graficus, grafisch ontwerper, lithograaf, schilder, tekenaar en tekenleraar.

Klaasse werkte in Amsterdam en woonde vanaf 1964 met zijn gezin te Eemnes.

opleiding
Vanaf zijn kinderjaren heeft Piet Klaase getekend, schetsboeken vol.
Toen hij elf was trad hij al op als sneltekenaar; Klaasse maakte als ‘jongsten teekenaar der wereld‘ sneltekeningen tijdens de kindervoorstellingen in het Kurhaus.

Ook illustreerde hij in zijn jeugd al het kampeerboekje dat geschreven is door Ton Koot.

In 1937 begon hij de opleiding voor tekenleraar aan de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten op advies van Paul Citroen. In 1940 studeerde hij af.

docentschap
Korte tijd gaf Klaasse les aan het Montessori Lyceum in Amsterdam waar Mance Post een leerlinge van hem was. In 1944 had hij zijn onderduikadres bij haar moeder te Badhoevedorp.

In 1944 kreeg Klaasse opdracht van het illegale blad ‘Vrij Nederland’ om een getekend verslag van de bezetting te maken. Deze verscheen in 1946 onder de titel ‘Wij waren getuigen‘. Hierin staan 30 tekeningen van Klaasse en gedichten van Theun de Vries.

Na het Montessori gaf Piet Klaasse 34 jaar les aan de Rietveld Academie van 1947 tot 1981.

In die tijd veranderde zowel de onderwijsvorm als de omgang tussen studenten en docenten, maar Piet Klaasse bleef tekenlessen naar model geven. Hij noemt zichzelf ‘primitief aanhanger van de waarneming’. Bewegingstekenen werd zijn specialisme.

De werkschuit
In 1950 was Klaasse, naast docent bij de voorloper van de Rietveld academie, bestuurslid van de Werkschuit, een stichting die onderwijs wil vernieuwen met nadruk op het bevorderen van de creativiteit, o.a. door deelname van kunstenaars in het onderwijs en het geven van cursussen voor leraren.

Zijn ideeën voor cursussen van de Werkschuit omschrijft hij 1952 als volgt: ‘Expressie is allereerst: ontlading van het driftleven; oefening van functies; contact leggen; confrontatie met zichzelf; ik kan dit mededelen; afreageren; verwerking en vastlegging van ervaringen; schoonheidsbeleving, ontroering en bevrijding.

De werktent
Naar analogie van de Werkschuit zet hij in 1952 samen met Brecht van den Muijzenberg de Werktent op in kinderkamp Zonneschijn in Loenen op de Veluwe.

Met andere leden trekt hij zich in 1961 terug uit de Werkschuit omdat zij te weinig kans zien om hun inzichten over te dragen. In die tijd werkt hij aan kalenders voor De IJssel en de Reproductiecompagnie.

In 1966 maakte hij een studiereis naar Israël, waar hij onder andere de tekening van de ‘falafel bakery’ maakte in Jerusalem.

coördinator Werkgroep Illustratie
In 1976 werd Piet Klaasse coördinator van de zelfstandig geworden Werkgroep Illustratie aan de Rietveld academie. Deze Werkgroep bestond iets meer dan tien jaar, en werd toen stopgezet.

kinderboeken illustraties door de jaren heen
Hij maakte een geïllustreerde uitgave van de tweedelige Kinderbijbel (1959 en 1961).

Klaase zei hierover; ‘t was een geweldige ervaring dat in kringen van collega’s die illustraties gewaardeerd werden…’

In 1962 (Keesje Kruimel) en 1978 (De tram is geel en het gras is groen) illustreert hij het Kinderboekenweekgeschenk.

Voor de illustraties van ‘Sagen en Legenden van de Lage Landen’ door Eelke de Jong kreeg hij in 1980 een Gouden Penseel.

In 1998 maakte Klaasse voor de Kinderboekenweek het prentenboek ‘Twee oren om te horen, twee ogen om te zien’.

vrij werk
In 1964 heeft Piet Klaasse zijn eerste éénmansexpositie in Utrecht met als onderwerpen stieren, paarden en judo waarna er nog vele volgden.

Buiten presentaties in exposities, presenteerde hij ook zijn eigen werken in boeken. Bekend zijn onder andere zijn boek over paarden; ‘Piet Klaasse tekent paarden‘ en op muziekgebied maakte hij het boek over Jazz musici:

Piet Klaasse ging met een viskoffertje naar jazzconcerten. In het koffertje zaten zijn kleurkrijtjes, in vaste volgorde gerangschikt zodat hij in het halfduister tijdens een concert nooit misgreep. Hij tekende duizenden  jazzmuzikanten in actie.

Zijn losse, rake portretten van sterren als Dizzy Gillespie, Miles Davis en B.B. King werden in 1984 verzameld in het boek Jam Session, met inleiding van J. Bernlef. De Engelstalige editie vestigde tot in Amerika zijn naam als jazztekenaar.

overlijden
Piet Klaasse overleed in 2001 te Eemnes op 83-jarige leeftijd na een beroerte.

Bron: wikipedia / pietklaassetekeningen.nl / dbnl.org / rkd / volkskrant.nl

 

Deceased after WWIIKunstenaars in Amsterdam