Salomon Garf

Salomon Garf

Amsterdam 1879  – 1943 Auschwitz

De kunstschilder Salomon Garf schilderde, tekende, etste en maakte linoleumsneden.

Hij woonde en werkte als kunstschilder in Amsterdam, Antwerpen en Laren.

familie
Garf was een zoon van Emanuel Garf en Sophia Kok. Hij stamde uit een familie van Joodse diamanthandelaren. Garf koos echter voor een kunstzinnige richting.

opleiding
Hij werd achtereenvolgens opgeleid aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (1892-1895), de Rijksnormaalschool voor Kunstnijverheid (1895-1899) en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten (tot 1905) in Amsterdam.

docentschap
Hij heeft les gehad van o.a. August Allebé, Carel Dake en Nicolaas van der Waay. Zelf gaf Garf les aan E. van Gelder, D. Isselman, C.A.C.A.M. Baron van Lamsweerde, G. Smith, A.J.C. Wulfse en M.C. Zelander.

Laren
Hij verhuisde in 1905 naar Laren, waar een kunstenaarsgemeenschap was gevestigd. Zijn typisch Larense genretaferelen, figuurstukken en portretten verkochten goed bij de Larense Kunsthandel. Stillevens schilderde hij voor zijn eigen plezier; deze tonen duidelijk grote artistieke begaafdheid.

In 1907 trouwde hij met Cosette Eva Baszanger (1882-1928).

Prix de Rome
Hij deed in 1904 mee aan de competitie voor de Prix de Rome met zijn doek ‘De profeet Elisa wekte de zoon van de Sunamitische vrouw uit de dood op’. Deze prijs ging echter naar Jan Sluijters. In 1914 won hij wel de Willink van Collenprijs voor een schilderij van zijn atelier.
Hij verhuisde in dat jaar met zijn vrouw en zoon terug naar Amsterdam.

In zijn Larense periode schilderde Garf veel boereninterieurs en stillevens. Terug in Amsterdam schilderde hij vooral elegante vrouwen in interieurs en werd hij meer portretschilder.

lidmaatschappen
Hij was lid van Arti et Amicitiae en de kunstenaarsvereniging Sint Lucas. In 1933 won hij de gouden Arti-medaille.

WO II
Garf was vanaf 1938 bestuurslid van Arti, maar werd in 1941 op last van de Duitsers uitgeschreven. Hij was actief in het verzet en vervalste persoonsbewijzen.

Hij werd secretaris van de aankoopcommissie van de ‘Van Leer Stichting’, die Joodse kunstenaars tijdens de bezetting steunde.

overlijden
Op 6 augustus 1943 werd hij in Amsterdam opgepakt en via Kamp Westerbork op transport gesteld naar Auschwitz, waar hij kort daarna werd vermoord.

collecties
Zijn werk is o.a. te zien in het Singer Museum te Laren en het Joods Historisch Museum te Amsterdam

bron: biografisch portaal / wikipedia

Deceased during WW2Arti et AmicitiaeAugust AllebéKunstenaars in AmsterdamSaint Lucas