Shlomo Koren

Shlomo Koren

Keulen 1932 – 2013 Amsterdam

Shlomo Koren was een Israëlische beeldhouwer en schilder.

jeugd
Koren werd in 1932 geboren in Keulen, maar ontvluchtte met zijn ouders Duitsland in 1936. Zij vestigden zich in het Britse mandaatgebied Palestina.

opleiding en thema
Hij ontving tot 1959 zijn opleiding aan de Bezalel Kunstacademie in Jeruzalem.

Thema in zijn abstracte en minimalistische werk is onthechting:

Soms vraag ik me af of ik er goed aan heb gedaan te verhuizen. Ik woon hier weliswaar meer dan veertig jaar, maar mijn wortels liggen in Israël. Ik zit niet op mijn originele plek, ik voel me geen Nederlander.” en; “Of je nu een gebouw verplaatst of een mens, het laat altijd sporen achter.

Amsterdam
De kunstenaar reisde in 1960 met zijn echtgenote naar Europa en besloot in Amsterdam te blijven. Koren had een oud schoolgebouw aan de Nieuwe Teertuinen in Amsterdam als atelier. Soms maakte hij schetsen, en gebruikte vaak teksten als concept voor een nieuw beeld, dat hij liet maken bij zijn vaste steenhouwer in Ouderkerk aan de Amstel. “Het idee vormt het beeld en niet andersom. Het is dus sterker dan het visuele.”

ArtZuid
In 2011 nam hij deel aan de internationale beeldenexpositie ArtZuid in Amsterdam met het werk Hommage to Architecture.


collectie
Het Joods Historisch museum heeft o.a. werk van Schlomo Koren in de collectie. Beelden van Koren zijn te zien op diverse plaatsen: Cylinder in Space, uit 1972 in de Billy Rose Art Garden in Jeruzalem, Growing X uit 1976, staat in het Bijlmerpark in Amsterdam, the Bow Form Sculpture uit 1984, staat in in Haverford, Haverford College in Haverford te Pennsylvania, USA. Two Frames uit 1992 is te zien op de Churchill-laan in Amsterdam, Shelter uit 1993 staat in de Laanderstraat te Heerlen, Labyrint uit 1994, een land art-project, is te zien naast het Twente kanaal ten westen van Lochem en in 2005 ontwierp hij samen met DS Landschapsarchitecten te Amsterdam het Henriette Herz Park en ook een land art-project, op de Potsdamerplatz in Berlijn, precies op de plek waar tot november 1989 de Muur liep.

Koren overleed op 81-jarige leeftijd te Amsterdam.

Bron: wikipedia / tijdruimte.nl

Deceased after WWIIKunstenaars in Amsterdam