Philip Mechanicus

Peter Daalderop

Philip Mechanicus

Peter Daalderop

Philip Mechanicus

Amsterdam 1936 – 2005 Amsterdam

Philip was een Nederlands fotograaf en publicist.

Mechanicus werd geboren bij het Amsterdamse Waterlooplein. Zijn vader was een Joodse huisschilder en letterschilder. Zijn moeder was als Duits dienstmeisje naar Nederland gekomen.

Mechanicus kocht omstreeks zijn dertiende zijn eerste fototoestel. Hij volgde de avondopleiding van de Kunstnijverheidsschool (nu de Rietveld Academie).

Van 1956 tot 1959 volgde Mechanicus een foto-opleiding bij Ad Windig, terwijl hij werkte als persfotograaf. Vanaf 1959 specialiseerde hij zich in portretfotografie. Later werd hij o.a. bekend door zijn schrijversportretten, die hij tussen 1979 en 1981 maakte voor NRC Handelsblad. Deze portretten werden gebundeld in het boek ‘De pose der natuurlijkheid’.

Hij overleed na een langdurige ziekte op 68-jarige leeftijd te Amsterdam

-Mechanicus werd vernoemd naar zijn oom, de journalist Philip Mechanicus. Ook hij werkte voor het NRC handelsblad.

In 1942 werd Philips’ oom gearresteerd in Amsterdam en via Kamp Amersfoort overgeplaatst naar Kamp Westerbork. In Westerbork hield hij een dagboek bij; mede door zijn journalistieke capaciteiten wist hij een nauwgezet verslag van het kampleven te maken. Zijn dagboek werd in 1964 uitgegeven onder de titel ‘In Dépôt’.

Dit dagboek uit Westerbork is een belangrijke bron van onze kennis over het doorvoerkamp-

bron: wikipedia